nl
en

Sinus tarsi syndroom

Hiermee wordt pijn aan de buitenzijde van de enkel bedoelt, de sinus tarsi is de ruimte tussen het sprongbeen en het hielbeen aan de buitenzijde van de enkel. In het engels wordt dit ook heel mooi ‘the eye of the foot’ genoemd. Wat het sinus tarsi syndroom precies inhoudt is onbekend, het is vooral een klinische diagnose. Daarmee bedoelen we dat de diagnose op basis van de klachten en het lichamelijk onderzoek wordt gesteld. De pijn zit precies op die plek, maar kan verschillende oorzaken hebben. Een aantal voorkomende oorzaken, ontsteking weefsel, scheur van een van de diep gelegen enkelbanden, een cyste ( holte gevuld met vocht) los botfragmentje, slijtage en een beknelling. Mogelijk zijn er wel veel meer afwijkingen, maar er is nog relatief weinig over bekend. Vaak is er wel een relatie met een trauma, dit kan een verstapping zijn maar ook een enkelbreuk. Al treden de klachten vaak pas veel later op.

 

Behandeling sinus tarsi syndroom

 

WAT KUNNEN WE DOEN

Trainen met de fysiotherapeut, waarbij vooral balans oefeningen en krachttraining belangrijk zijn. Ook kan een brace of tape helpen. Injecties met een verdoving kunnen helpen om de diagnose te stellen en een injectie met een corticosteroïd kan zeker wanneer er teveel ontstekingsweefsel zit goed helpen.

OPERATIE

Met behulp van een kijkoperatie techniek kunnen we een goede indruk van de sinus tarsi krijgen, het kraakbeen van het onderste spronggewricht kan goed beoordeeld worden. Ontstekingsweefsel, littekenweefsel, gescheurde deel van ligamenten, losse botfragmenten kunnen verwijderd worden. Cystes kunnen opgeboord worden.

Tijdens de operatie ligt u op uw zij, u heeft wel een goede verdoving nodig dit zal een algehele narcose of een ruggenprik zijn. Er worden twee kleine sneetjes van 4 mm gemaakt, soms 4 dit hangt af van de procedure. Een scoop (kijker) wordt ingebracht en via een televisie scherm kan de operatie uitgevoerd worden. Er zal gebruik gemaakt worden van diverse instrumenten welke zal van het probleem afhangen. De sneetjes worden gehecht met een oplosbare hechting.

NA DE OPERATIE:

Om de enkel zit een drukverband en u krijgt een loopzool, het is de bedoeling dat u daar direct opgeleide van de pijn mee gaat lopen. U  gebruikt een paar elleboog krukken als ondersteuning, hoe lang u met de krukken loopt zal dan ook afhangen van de pijn. Het drukverband mag na 5 dagen verwijderd worden, dan is het belangrijk dat u 2 maal per dag blijft koelen voor de eerste 2 weken ( pas op! wel een handdoek tussen de ijspakking en de huid!). Na 5 dagen start u ook met trainen bij de fysiotherapeut: deze oefeningen zijn gericht op balans en kracht en manipulatie van het onderste spronggewricht. Natuurlijk moet u ook zelf thuis oefenen. 3 tot 5 maal per dag: 5 maal squaten en daarna 5 maal 10 tellen op uw tenen staan. En op 1 been gaan staat 5 maal 10 tellen.

DE RISICO’S

Er is altijd een risico op een infectie al is deze bij een kijkoperatie minder dan 1%. Ook kan er een trombosebeen optreden, daarom is het belangrijk snel te oefenen. En doofheid rond de insteekopeningen. Maar het is een relatief veilige ingreep.

HET HERSTEL:

Ga ervan uit dat u na 4 weken weer redelijk kunt lopen maar dat u zeker 3 maanden bezig bent met oefenen.

Er is weinig bekend over deze ingreep, in de literatuur is de uitkomst gunstig in een grote studie met 115 patiënten met verschillende problemen ter hoogte van de sinus tarsi was zelfs tot 97% tevreden.

Dit klinkt erg veelbelovend, echter is dit maar 1 studie en is er in de literatuur weinig meer bekend over de uitkomst van de ingreep.