nl
en

Ongeveer 1 op de 10 mensen krijgt klachten van de hiel. De hielklachten gaan gelukkig vaak vanzelf over. Bij 80% van de patiënten gaan de klachten na 1 jaar over, waarbij het niet uit lijkt te maken welke behandeling zij hebben gehad. De behandeling bestaat meestal uit, fysiotherapie, onder andere rekoefeningen, koude kompressen, gebruik van pijnstillers, NSAID’s, en steunzolen. Soms kan een injectie met een corticosteroïd helpen.

Hielpijn aan de onderzijde van de hiel

Maar bij een aantal patiënten zijn de hielklachten hardnekkig. De klachten kunnen erg invaliderend zijn. Zo kunnen de klachten zo hevig zijn dat zelfs de normale dagelijkse bezigheden al tot hevige pijnklachten lijden. Over het algemeen heeft deze groep patiënten al meerdere behandelingen ondergaan. Uit een onderzoek onder. Patiënten in het hielpijncentum bleek dat bij veel van deze patiënten die al lang klachten hadden er meer aan de hand te zijn dan de ontsteking van het peesblad van de voetzool. Want over het algemeen worden hielklachten, hielspoor, fasciitis plantaris, genoemd. Dit is hielpijn die aan de onderzijde van de voet zit, het deel waar we op lopen. Deze hielpijn ontstaat doordat de peesplaat elasticiteit verliest in de loop der tijd, hierdoor ontstaat er een overbelasting van de pees waar deze vastzit aan het hielbeen.

Bij de groep met langdurige klachten was er altijd meer aan de hand dan alleen een verdikt peesblad. In veel gevallen was de afwikkeling van de voet niet normaal. Doordat de voet niet goed wordt afgewikkeld is de druk op de hiel veel groter. Bij het lopen veranderd de afstand tussen het grote teen gewricht en het hielbeen. Door deze verandering van de afstand werkt de voet als een soort veer. Deze wordt ingedrukt en daarna weer losgelaten. Hierdoor krijgen we als het ware bij het afzetten een zetje mee. Maar bij deze groep mensen met langdurige hielpijnklachten veranderde deze afstand niet. Waardoor het lijkt alsof de voet gespannen staat zonder dat de spanning er af kan. De voet wordt dan niet meer goed afgewikkeld en de druk op de hiel is groter. In deze gevallen is het beter om gerichte rekoefeningen te doen en tijdelijk een afwikkelvoorziening te gebruiken om de hiel tot rust te laten komen. Wel is het belangrijk om de voetzool te stimuleren. Geprobeerd moet worden om de afwikkelvoorziening als een tijdelijke hulp voor de pijn te zien. Zodra de pijn afneemt is het belangrijk om de voet juist weer te gebruiken dat wil zeggen op schoenen te lopen met soepele zolen het is verstandig om door te gaan met de rekoefeningen. In het begin 3 maal per dag een minuut en wanneer de klachten niet meer aanwezig zijn naar 1 maal per dag 1 minuut.